• Logout
Bonhoeffer ICT

Bonhoeffer ICT

Veelvoorkomende vragen en antwoorden

Je iPad beveiligen

Wanneer je je mail en agenda op je iPad hebt gekoppeld, en misschien ook je View Client, je Facebook, Twitter, Gmail, LinkedIn, Hotmail, SkyDrive, Dropbox en weetikveelwat heb geregistreerd met jouw naam en je wachtwoorden, en je verliest je iPad of hij wordt gestolen, dan ben je zuur! De vinder, dief of wie dan ook kan je mail misbruiken, je agenda, je persoonlijke bestanden of misschien zelf cijfers van leerlingen zien of toegang tot andere vertrouwelijke informatie krijgen.

Wanneer je vertrouwelijke gegevens op je iPad bewaart is het slim om deze te beveiligen met een codeslot. Bij diefstal of verlies is de iPad en de gegevens daarop niet toegankelijk zonder de juiste code.

Een codeslot op je iPad zetten

Om je iPad te voorzien van een codeslot, doe het volgende:

 • Ga naar Instellingen
 • Kies Algemeen
 • Kies Codeslot
 • Tik op Zet code aan
 • Er wordt je nu gevraagd om een 4-cijferige code in te tikken en daarna nog een keer dezelfde code.

De iPad vraagt je ook om de code wanneer je naar Instellingen → Algemeen → Codeslot gaat.

Wanneer je nu de iPad aanzet, wordt er gevraagd om een 4-cijferige code.

Wanneer je de iPad uitzet, dan heb je nog zoveel tijd als ingesteld in Vraag om code om de iPad te kunnen ontgrendelen, voordat het codeslot wordt geaktiveerd en je om de code wordt gevraagd. Standaard staat deze tijd op 1 minuut. Als je wilt dat het codeslot direct aktiveert wanneer de iPad wordt vergrendeld, stel dan de tijd in Vraag om code in op Direct.

Wachtwoord of pincode?

Een pincode is makkelijker te raden. Een wachtwoord mag langer zijn en is daarom veiliger. Als je liever een wachtwoord gebruikt dan een pincode, doe dan als volgt:

 • ga naar Instellingen
 • kies Algemeen
 • kies Codeslot
 • zet Eenvoudige code op 0 (uit).

De iPad vraagt je dan om een nieuw wachtwoord. Vanaf nu moet je dat wachtwoord intikken op het toegangsscherm.

Je wachtwoord kwijt ! Wat nu?

Er is geen mogelijkheid om je wachtwoord te achterhalen.

Het best wat je kunt doen is je iPad koppelen met de computer waarmee hij het laatst gesynchroniseerd is. Alleen zo kun je hem ontgrendelen. Het synchroniseren van een iPad met een computer doe je met behulp van de gratis software iTunes.

Het laatste wat je kunt doen is het volgende. Je kunt de iPad koppen met een willekeurige computer met iTunes. Hiermee kun je hem herstellen in DFU-mode. Het wachtwoord is dan eraf, maar alle apps en gegevens zijn dan ook gewist!

Er is overigens een instelling om de iPad zichzelf te laten wissen na 10 mislukte toegangspogingen .

iPad herstellen in DFU-modus

DFU staat voor Device Firmware Update. Een iPad herstellen in DFU-modus zet de iPad terug naar fabrieksinstellingen en werkt de firmware (iOS) bij. Deze procedure verwijdert alle gegevens van de iPad: apps, documenten en alle instellingen, ook het wachtwoord. De iPad zal daarna starten met de wizard.

 1. Sluit de iPad aan op een PC of Mac en start iTunes.
 2. Zet de iPad uit. Daarna houd je de Aanknop en de Thuisknop tegelijkertijd ingedrukt, totdat het Apple-logo verschijnt. Laat de aanknop los, maar houd de thuisknop nog 5 seconden ingedrukt.

  Bij de iPad 1 moesten wij de Aanknop en de Thuisknop allebei 15 seconden ingedrukt houden. Het Apple-logo verscheen, verdween, verscheen opnieuw en uiteindelijk werd een iTunes-kabel op het scherm afgebeeld en de iPad was in DFU-modus.
 3. iTunes zal de iPad herkennen en vragen om je de iPad wilt herstellen.
 4. Kies Herstellen. ITunes downloadt dan de firmware met de meest actuele iOS en installeert deze op de iPad. Koppel de iPad niet los! Deze procedure duurt ongeveer 5 minuten.

Om de iPad uit DFU-modus te halen, houd de Aanknop en de thuisknop samen 20 seconden ingedrukt.

Bronnen: iPad dFU mode, DFU

iPad met iOS 6 in DFU-mode zetten

Dit schijnt iets anders te gaan. Verschillen:

 • er verschijnt geen "Connect to iTunes"-logo

Procedure:

 • verbind de iPad met de PC/MAC met iTunes
 • indien aan, zet iPad uit.
 • druk tegelijk op Home en Power. Houd Power 10 sec lang ingedrukt en laat dan Power los, maar houd Home ingedrukt. Het Apple logo veschijnt en verdwijnt.
 • iTunes geeft een melding dat een iPad in DFU-modus is gevonden. Het kan zijn dat Windows een nieuwe devicedriver installeert.
 • laat Home los

Het scherm blijft zwart. Je kunt de iPad nu herstellen met een fabrieksimage.

bron: Downgrade from ios 6