• Logout
Bonhoeffer ICT

Bonhoeffer ICT

Veelvoorkomende vragen en antwoorden

De Virtuele Desktop

thuiswerken

Met ingang van schooljaar 2011-2012 stelt bonhoeffercollege aan alle medewerkers en studenten een virtuele desktop ter beschikking, waarop Windows 7 gebruikt wordt. De virtuele desktop stelt je in staat om plaatsonafhankelijk te werken. Je kun verbinding maken met de virtuele desktop vanaf :

 • een desktopcomputer in het schoolnetwerk,
 • een laptop of iPad op school via WiFi, of
 • thuis.

De Virtuele Desktop thuis gebruiken

De virtuele desktop biedt medewerkers een manier om buiten school aan te melden op de vertrouwde desktopomgeving van Bonhoeffercollege. In enkele stappen wordt hier uitgelegd hoe je dat kunt gebruiken.

Je hebt deze software nodig: de VMware Horizon Client (voorheen bekend als VMware View Client). Deze software is gratis om te gebruiken en kun je hier downloaden. De meeste recente versie op dit moment is 3.5.2. Er is een Horizon Client beschikbaar voor de volgende platforms :

 • Windows
 • Apple iOS
 • Apple Mac OS (iPhone/iPad)
 • Android-telefoon/tablet
 • Linux

De methode verschilt iets tussen deze platformen. Lees verder...

Installatie op Apple iPhone/iPad

De Horizon client is beschikbaar als app in de Apple App Store. Ga naar de App Store, zoek op VMware, selecteer de app VMware Horizon en installeer deze app. Je krijgt een Horizon Client icoontje op je scherm.

Start de Horizon Client. De app vraagt de server, vul hierin : desktop.bonhoeffer.nl. Geef je gebruikersnaam en wachtwoord om verbinding te maken met de virtuele desktop.

Installatie op Android

Horizon Client is ook beschikbaar als app op elke Android-apparaat. Start de Android Market, zoek op VMWare, kies de "Horizon " app en installeer deze app.

Start de Horizon Client. De app vraagt de server, vul hierin : desktop.bonhoeffer.nl. Geef je gebruikersnaam en wachtwoord om verbinding te maken met de virtuele desktop.

Installatie op Windows

De Horizon Client moet je eerst installeren op Windows computer als volgt. Ga met je webbrowser naar http://desktop.bonhoeffer.nl. Volg de link Horizon Client voor Windows en download hier de Horizon Client.

De Horizon Client is er in 4 uitvoeringen: 32-bits Windows of 64-bits Windows en met of zonder "Local mode". Kies altijd de gewone Horizon Client zonder Local mode. Kies uitvoering die past bij jouw installatie van Windows: 32 of 64 bits. Download en installeer deze en volg de instructies op het scherm.

Wanneer de installatie voltooid is, start de Horizon Client van jouw computer en vul de volgende gegevens in bij Connection server: desktop.bonhoeffer.nl .

Klik Connect en vul dan je gebruikersnaam en wachtwoord in.

Klik op Login. Hierna krijg je de keuze voor "W7 Medewerkers Desktop" of "W7 Studenten Desktop" afhankelijk van of je een medewerker of een leerling bent. Kies welke van toepassing is voor jou en klik op Connect. Na enige ogenblikken zal het bureaublad zichtbaar en kun je werken.

Installatie op Apple Mac (-Book/-Pro) computer

Horizon Client is beschikbaar als applicatie op Apple Mac OS X. Ga naar https://desktop.bonhoeffer.nl. Volg de link Horizon Client for Mac en download hier de Horizon Client for Mac. Download het installatiebestand (.DMG) . Dubbelklik het installatiebestand en sleep het programma VMware Horizon Client naar de folder Programma's om het te installeren. Voor het gemak kun je het icoontje uit de Programma's-folder naar de Dock slepen.

Voor uitleg hoe je software installeert, zie Hoe installeer ik een DMG bestand

Dubbelklik op het Horizon Client icoontje om het te starten. Vul bij server in: desktop.bonhoeffer.nl en klik Connect. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in.

Uitgebreidere instructie

Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden. LET OP: de afbeeldingen zijn van een oudere versie van de Horizon Client , vroeger bekend als View Client

Virtuele desktop via een webbrowser (VMware Blast)

Sinds enige tijd is er ook een alternatieve methode om een virtuele desktop te gebruiken en dat is via een moderne webbrowser. Dit wordt HTML Access genoemd en heet ook wel VMware Blast. Hiervoor heb je een moderne webbrowser nodig. De volgende webbrowser kwalificeren hiervoor:

 • Internet Explorer 10 of hoger
 • Google Chrome 37 of hoger
 • Firefox 33 of hoger
 • Safari 6.1 of hoger

Ga met de webbrowser naar de pagina https://desktop.bonhoeffer.nl en klik op het icoon "VMware Horizon View HTML Access). Mogelijk moet er een module worden gedownload. Volg de aanwijzigingen hiervoor.

USB-stokjes en virtuele desktop

Voorheen was het eenvoudig mogelijk om USB-sticks aan te spreken vanuit de Horizon Client. Met ingang van 30 oktober 2015 werkt dat iets anders. Wanneer je uit het menu de instelling "Automatically connect at startup" heb aangevinkt, krijg je een foutmelding "An error occurred connecting the USB-device to your desktop.".

Gelukkig is daar iets aan te doen. Met de nieuwste Horizon Client versie 3.5.2 is het mogelijk om de bestanden op je thuiscomputer direct te gebruiken. Dat werkt met USB-stick maar ook met alle schijven en mappen op je computer thuis. Ga hiervoor naar Options > Share Folders. Kies hier de mappen die je wilt delen met je virtuele desktop. Standaard staat hier je gebruikersmap en in de meeste gevallen zal dit voldoende zijn. Indien gewenst klik op [Add] en voeg extra schijven toe. Wanneer je USB-stick op je thuiscomputer is aangesloten, vind je die hier ook terug en kun je die toevoegen. In de virtuele desktop zie je deze mappen in de Verkenner.