• Logout
Bonhoeffer ICT

Bonhoeffer ICT

Veelvoorkomende vragen en antwoorden

Beeldscherm kiezen in Windows 7 en 10

Samenvatting: Op Windows kiezen hoe op een televisie het beeld wordt getoond, en de televisie instellen op de juiste bron.

Wanneer je lesgeeft in een lokaal waar je computer is aangesloten op een televisie, dan zul je merken dat niet automatisch het computerbeeld op de televisie zichtbaar wordt. Omdat de televisie is aangesloten als tweede beeldscherm , moet je zelf een handeling doen om hierop beeld te projecteren. Ik beschrijf hier hoe je dat kunt doen.

Stap 1 – Projecteren

In Windows 10 en ook in 7 bestaat er een handige sneltoets om ervoor te zorgen dat je beeld op de televisie verschijnt : Windows + P . Dat wilt zeggen , terwijl je de Windows logo-toets ingedrukt houdt , druk je op de P-toets. Dit is de Windows-logo-toets, tussen de Ctrl- en de Alt-toets.

Dus druk op de toetsencombinatie Windows+P. Je ziet het menu "Projecteren" met een aantal keuzen. In Windows 10 ziet dat er zo uit:

In Windows 7 ziet dat er anders uit, maar met dezelfde keuzen:

Hier kun je kiezen hoe het beeld getoond wordt. Je hebt 4 keuzen:

  • Alleen PC-scherm : je ziet alleen beeld op je computer of laptop
  • Dupliceren : op zowel laptopscherm als televisie zie je hetzelfde beeld. Als docent in de les is dit meestal wat je wil.
  • Uitbreiden : je bureaublad wordt uitgebreid, dat wil zeggen, één helft zie je op je desktop of laptop, en de andere helft zie je op de televisie.
  • Alleen tweede scherm : Bureaublad en applicaties worden alleen op de televisie getoond. Meestal is dat erg onhandig; als je je computer bedient, moet je omkijken om te zien wat er gebeurt.

Stap 2 – Kies de juiste bron

Het kan zijn dat je nog niets ziet gebeuren op de televisie . Staat hij wel aan? Zo ja en zie je nog steeds niets , dan is de kans groot dat de televisie een beeld van een ander apparaat laat zien. In enkele lokalen is er al een Apple TV aangesloten, een handig kastig waarmee je beeld van de iPad kunt tonen, en de televisie laat dat zien. Straks zal dat in elk lokaal zo zijn. Dus je televisie kan beeld tonen van de Apple TV óf van een computer. In dit geval wil je beeld van de laptop/desktopcomputer. Kies dan een andere bron . Hier is een foto van een doorsnee afstandsbediening van een televisie. Druk op de "Source"-knop om een andere bron te kiezen. Op de televisie wordt de gekozen bron aangegeven. Druk nogmaals op de "Source"-knop om de volgende bron te kiezen, totdat je de juiste hebt gekozen.

Welke is de juiste bron? Ik weet het niet, maar daar kom je wel achter. In de meeste gevallen zal je laptop verbonden zijn via een zgn HDMI kabel. Kies dus voor HDMI1 . Bevestig door te klikken op OK".

Heb je nog geen beeld? Kies dan HDMI2 . Werkt het nog niet, mail of bel dan de helpdesk !