• Logout
Bonhoeffer ICT

Bonhoeffer ICT

Veelvoorkomende vragen en antwoorden

Pas op voor ransomware!

E-mail aan medewerker 14-5-2017

Beste medewerker,

Pas op voor ransomware! Er is een grote uitbraak van ransomware met de naam "WannaCry" gaande in de hele wereld. Ransomware wordt ook wel gijzelsoftware of chantagevirus genoemd. Dit is software die, wanneer deze wordt geactiveerd, al jouw bestanden op slot zet (versleutelt) en om losgeld vraagt. In de meeste gevallen verspreidt deze software zich via bijlagen in e-mail. De ransomware "WannaCry" richt zich alleen op Windowscomputers en maakt daarbij gebruik van recent bekend geworden kwetsbaarheden in software afkomstig van de CIA. Lees het hele verhaal bij Dearbytes . Volgens het laatste nieuws is het grootste gevaar alweer geweken. Desalniettemin wil ik je graag waarschuwen hiervoor en advies geven hoe te handelen.

Wat je kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt

  1. Wees achterdochtig en open nooit e-mailbijlagen van afzenders die je niet kent.
  2. Wees achterdochtig en open nooit e-mailbijlagen die je niet vertrouwt.
  3. Wees achterdochtig en open nooit e-mailbijlagen die je niet verwacht te ontvangen en ongevraagd naar jou worden gezonden.
  4. Zorg dat je computer bijgewerkt is met de meest recente Windows updates.
  5. Gebruik geen verouderde Windows. Windows 7, 8 of 10 is goed. Alles wat ouder is, niet gebruiken!
  6. Gebruik goed en bijgewerkte antivirus-software. Tip: Slim biedt deze aan schoolmedewerkers aan tegen korting (Log in om de medewerkerprijzen te zien).

Wanneer je slachtoffer bent van ransomware Wanneer je toch een e-mailbijlage hebt geopend en je vermoedt dat er ransomware actief is, of merkt dat er bestanden versleuteld zijn of worden, doe dan het volgende:

  1. schakel je computer direct uit.
  2. Ontkoppel hem van je netwerk en/of schakel je Wifi uit.
  3. Wanneer je de computer niet kunt uitschakelen (bijvoorbeeld omdat je op een virtuele desktop werkt) meld jezelf zo snel mogelijk af via Startmenu > Afmelden
  4. en maak direct hiervan melding bij je ICT-afdeling.

Wanneer je werkt op een schoolcomputer, dan staan je bestanden op onze bestandsservers. Wanneer deze bestanden versleuteld zijn en je meldt dit snel aan de systeembeheerder, dan kan hij met grote kans op succes je bestanden op de bestandsserver herstellen. Wacht je te lang, dan zal dit niet meer lukken.

Links

Meta

Sleutelwoorden: cryptolocker cryptoware ransomware chantagevirus encryptie versleuteling antivirus